centrum promocji informatyki
E-MAIL
zapisz się zapisz się zapisz się wypisz się
O NASSZKOLENIAMEDIA O NASPARTNERZYREGULAMINKONTAKT

seminarium
XIII seminarium w cyklu MEDICA INFO
INFORMATYCZNE WSPOMAGANIE PRACY DIETETYKÓW
OPROGRAMOWANIE, SPRZĘT DIAGNOSTYCZNY, ASPEKTY PRAWNE I ORGANIZACYJNE
Warszawa, 21.01.2016 Koordynator: Iwona Brokowska

PROGRAM

21 stycznia 2016 r.
10:00 Przyjęcie prowadzenia seminarium, kilka zdań na początek
10:10 Wykład: Znaczenie diety w leczeniu szpitalnym - opieka dietetyczna. Organizacja żywienia w jednostce medycznej. Realizacja w Polsce rozporządzeń unijnych: nr 852 i 853 z 2004 r.
Dr n.med. Lucyna Pachocka
(Instytut Żywności i Żywienia)
11:10 Wykład: Choroby dieto-zależne (żywieniowo-zależne)
  • Otyłość
  • Miażdżyca,
  • Cukrzyca typu II,
  • Nadciśnienie,
  • Dna moczanowa.
Agnieszka Białkowska
(dietetyk szpitalny)
11:50 Wykład: Programy komputerowe do planowania i bieżącej oceny sposobów żywienia
  • Kryteria jakie powinien spełniać program komputerowy służący do planowania i oceny żywienia
    1. Wymogi do baz danych
    2. Receptury potraw – warunki jakie powinny spełniać
    3. Współczynniki strat technologicznych – niezbędne do oceny i planowania spożycia
    4. Grupowanie produktów
    5. Suplementy diety
    6. Normy spożycia
  • Prezentacja programu komputerowego DIETA 5 do oceny i planowania żywienia
    1. Ocena sposobu żywienia
    2. Planowanie jadłospisów w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
    3. Interpretacja wyników w oparciu o normy IŻŻ 2012.
Mgr. inż. Bożena Wajszczyk
(Instytut Żywności i Żywienia)
12:50 Przerwa
13:20 Wykład: Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka
  • Układ czerwonokrwinkowy
    1. Definicja i podział niedokrwistości
    2. Różnicowanie niedokrwistości niedoborowych
  • Układ białokrwinkowy
  • Metabolizm barwników żółciowych
    1. Różnicowanie żółtaczek
  • Badanie moczu – co wynik może powiedzieć dietetykowi
  • Gospodarka lipidowa
    1. Kiedy oznaczać stężenie homocysteiny i lipoproteiny A
  • Gospodarka węglowodanowa
    1. Kiedy zlecać badania
    2. Jak rozpoznać cukrzycę
    3. Jak kontrolować wyrównanie glikemii
  • Choroby tarczycy
    1. Najważniejsze pojęcia
Anna Dittfeld
(dietetyk)
14:00 Wykład: Systemy do zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym posiłków w szpitalach
  • Bezpieczeństwo żywności – definicje
  • Wymagania prawne w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego w produkcji posiłków szpitalnych
  • Dobre Praktyki w kuchniach i cateringu szpitalnym
  • System HACCP w produkcji posiłków szpitalnych
  • Inne systemy zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym potraw
prof. Danuta Kołożyn-Krajewska
(SGGW)
14:40 Przerwa
15:00 Wykład: Aspekty prawne zawodu dietetyka w Polsce.
  • Kształcenie dietetyków i kwalifikacje zawodowe
  • Klasyfikacja zawodu dietetyka
  • Regulacje prawne wykonywania zawodu dietetyka w Polsce
  • Odpowiedzialność zawodowa i kodeks etyki
Sylwia Gudej
(Polskie Towarzystwo Dietetyki)
16:00 Zakończenie programu
Program
Fotoreportaż
Prelegenci
Patronat medialny
Powiadom znajomego
  
e-mailkontakt Na górę strony
Copyright © 2002 Centrum Promocji Informatyki Sp. z o.o. | ul. Miedzyborska 50 | tel. (0-22) 870 69 10, 870 69 78